kolmapäev, 17. märts 2010

Mõtlemise soov

Miks inimesed tahavad, et nende eest otsustatakse? Millegi pärast ei soovita valida ja liikuda oma valitud teed pidi, vaid soovitakse minna mööda etteantud rada. Kas selle põhjuseks on viitsimatus mõtelda? Loobutakse tegevusest, mis on raske, kuid mille omandamine pakub minu arvates suuremat mõnu, kui mistahes teine tegevus. Mõtlemine pakub iga kord uut ja eelmisest korrast erinevat kogemust. Isegi kui pöörduda sama küsimuse juurde tagasi, on võimalik iga kord läheneda selle natuke teise nurga alt ja avastada teadmises uusi tahke ja saada kinnitust selle kohta kuivõrd vähe me teame ning kui lõpmatult lai on teadmatuse meri.

Mõtlemist ei tohiks segamini ajada targutamisega, kus eesmärgiks ei ole teadmise omandamine vaid soov viia teine inimene eksitusse. Kokkuvõttes aitab see mõtteid selgemaks, kuid targutamine ei ole heatahtlik lähenemine ja seetõttu võib mõtlemise viia loomulikult rajalt kõrvale, ning eesmärgiks saab tõestada oma mõtet ja kaotada võime hinnata oma mõtet neutraalselt. See võib viia ka mõtete suundumisele, ilma et me seda ise märkaks, valele rajale.

Teadlased peavad sageli teaduslikku lähenemist ainuõigeks ja kõike muud sobimatuks. Ka see on üks kujunenud tõdedest. Kas on olemas tõde ehk ainuõiget lahendust? Tõenäoliselt mitte, mistõttu ei peaks minu arvates seda ainuõiget lahendust otsima. Kuigi meid ümbritseva looduse uurimisega on tegeletud sajandeid, püsib vastamata küsimuste hulk suuremana kui vastuse saanud küsimuste arv. Isegi igasuguste putukate ja mutukate liike, mida on palju avastatud, avastatakse kogu aeg juurde. Seda isegi nii väiksel territooriumil kui Eestis.

Seetõttu väita midagi, et see on sedasi, on juba olemuslikult minu arvates väär. Tõde ja arusaam on vaid ühe juhtumi kirjeldus konkreetses kontekstis ja konkreetse inimese arusaamas. Samas tingimuste muutudes võib olla tulemus hoopis teine. Meid ümbritseva keskkonna pideva muutumise tõttu võib väita, et me teame midagi mingi ajahetk, kuid meie hinnangud ja järeldused sellele tõenäoliselt muutuvad ajas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar