reede, 21. oktoober 2016

Ma mõtlen vahetevahel sabaga

Mäletan lapsepõlvest ütlust „Mu sabatunne ütleb…“. See oli olukord, kus ütleja aju ei suutnud leida ratsionaalset seletust ning lähtus sellest müstilisest sisetundest.

Alles nüüd ma taipasin, et selles ütluses on väga sügav sisu. Sabatunne. Ratsionaalselt mõtleja väidaks kohe, et see on jama. Inimesel ei ole saba ning mingit sabatunnet ei saa olla.

Mul tekkis see seos täna hommikul kahte artiklit lugedes ning päev varem töö juures vestlust uuesti läbi mõteldes. Ja siis taipasin, et sabatunne on see, mis meid seob ürgse ja loodusega. See on sama, mida tõenäoliselt kasutavad teised liigid (instinktid) . Ratsionaalne aju on vaid inimesel niivõrd suureks ja domineerivaks kujunenud. Teistel loodusliikidel on see hoopis vähem arenenud. See aga ei tähenda, et nad inimesega võrreldes rumalamad on. See sabaga tunnetamine võimaldab loomadel ette tunnetada sündmusi (loodusõnnetused jne) mida inimene enam ei taju.

Mul tekkis peas kohe järgmisena seos, et joogide eesmärk vaigistada oma aju on saada ühendus oma sabatundega ja sedakaudu tunnetada maailma laiemalt koos kõikide tema võngete ning selles peituva informatsiooniga. See on mu ratsionaalses ajus tekitatud põhjus-tagajärg seos, mida ma kahjuks ei tõestada ega ümber lükata ei suuda.

Miks ma seda kirjutan. Ajendiks oli töö juures juhtum kus mul paluti selgitada, et miks ma mingit infot vajan. Minu vastus oli, et ma ei tea täpselt, kuid andmete pealt mul võib tekkida teadmine – seoste tajumine. Teine pool ei saanud aru. Ma ütlesin, et minu jaoks faktid ei ole pelgalt faktid vaid neile peale vaadates, neid (ajus) ühest ja teisest küljest vaadates, pannes faktid ajateljele võib näha mustreid. Ma seletasin, et ma suudan fakte näha laiemalt. See on sama mida ma õpetasin paar nädalat tagasi finantsjuhtidele koolitusel kuidas näiliselt lihtsat IT süsteemis olevat faktide rida saab vaadata väga erinevalt ning kuidas on selle kaudu seoseid tekitades tekitada palju teadmist juurde. Aga et seda teadmist tekitada on vaja fakte.

Analüüsides seda enda mõttetöö protsessi olen täheldanud seaduspärasust, et seoses hakkavad tekkima siis kui lased ajul maha rahuneda ning seosed hakkavad ise-enesest kusagilt sulle tekkima. Ja ma oletan, et neid seoseid näeb ja tekitab mu sabaots. Ratsionaalse aju eesmärk on fikseerida erinevad faktiread ja siis tuleb astuda faktidest kõrvale ning hakkad neid asju ajus pöörama ning üksteise peale kihtidena ladudes proovima. Sarnaselt, nagu arvutiekraanil pööratakse graafilisi objekte ning lisades kihte või neid eemaldades. Ja kogu protsessi vältel tundub, et ma olen eemal ja vaatan kuidas aju andmetega tegeleb ning mina teen vaid kõrvaltvaatajana märkmeid. Ja neid märkmeid teeb ja seoseid nopib mu sabatunne.

Nädalavahetuseks palve sabalt: Lülitage oma ratsionaalne aju välja, minge loodusesse ja proovige tunnetada ümbritsevat oma sabaga.

1 kommentaar:

  1. Keski hakkaks selle peale miskist tunnetusest jahuma või ilmutusest... Aga see sabatunnetus on väga alateadvuse moodi sul. Iseasi, et kui teadlikult sa seda juhtimas oled.

    VastaKustuta