neljapäev, 16. juuni 2016

Võitleme või ennetame?

Võitlemine on hästi levinud sõna ning sellega tegelevad tänapäeval kõik. Võidelda saab tööpuuduse, kliimamuutustega, umbrohu, une ja millega iganes. Alati saab leida mille vastu või eest võidelda. On olemas tähtpäevad tähistamaks millegi vastu võitlemist. Võitlejad peavad end sageli kangelasteks ja seetõttu peetakse võitlemist eriti tähtsaks tegevuseks.

Minu jaoks tähendab sõna võitlemine tegelemist tagajärgedega. Võitlema asutakse üldjuhul kui mingi olukord on läinud käest ära ja leitakse, et nüüd on vaja midagi otsustavalt ette võtta, et olukorda muuta. Seetõttu on minu arvates võitlema asumisel tegu alati rumaluse ilminguna. Lisaks on võitlemine on oma loomult ebaloomulik vägivalda sisaldav tegevus.

See, et millegi vastu tuleb võidelda, tuleb inimese seest, tema tõekspidamistest ja hoiakutest. Sageli võib ilmneda võitluse mõttetus kui inimene muudab oma suhtumist. Võitlema asumise eel tuleks küsida, kas võitlemine on hädavajalik? Kas tegu ei ole loomuliku olukorraga, millega oleks targem õppida koos elama? Mida ja kas tuleks muuta, et võitlemise vajadust tulevikus vältida?

Tarkuse tunnuseks on võitluse vältimine ja ebasoovitava olukorra ennetamine. Ennetamine ei ole tegevus millegi vastu vaid olukorra kujunemise suunamine soovitud suunas. Ennetamine tähendab ebasoovitava olukorra tekkimist põhjustavate teguritest aru saamist ning vajadusel nende suunamist.
Tarkus tähendab sageli ka asjade olemusest aru saamist ning otsuse tegemist, et ajus probleemina sõnastatud probleemi saab lahendada oma suhtumise muutmisega.

Enamikel juhtudel, kui tagantjärele rahulikult mõtelda, on võitluse vältimise lahendus parim lahendus.

Kui mõtelda inimese, perekonna, ühiskonna jms harmoonia peale, siis keskenduda tuleks ennetamisele mitte tagajärgedega võitlemisele. Ühelt poolt on ennetustegevus sageli odavam. Teisalt oleksid inimesed, perekonnad jne ühiskonnad õnnelikumad, kui ei kuluta oma energiat negatiivset emotsiooni sisaldavale tegevusele nagu võitlemine.

Enne kui asuda millegi vastu tuliselt võitlema võiks korraks võtta aja maha ja mõtiskleda, mis on tekkinud olukorra põhjustanud. Sageli asudes võitlema tagajärjega ei võeta tegelikult ette midagi selleks, et sama olukorda tulevikus vältida. Tagajärjega võitlusesse asudes on võimalik võidelda lõputult ja kunagi võitlust võitmata.

Teiseks tuleks enne tulihingeliselt võitlema asumist selgeks teha kas tegu ei ole mitte erandiga, mida ikka aeg ajalt tuleb ette ning millele ei peaks reageerima. Anomaaliaid on alati esinenud ning tõenäoliselt esineb ka  edaspidi. Erandite tõttu ei pea süsteeme hakkama muutma vaid piisab nentimisest, et tegu on erandiga.

Ning viimaseks tasub enne võitlusse asumist küsida endalt kas tegu on tõeliselt olulise probleemiga, mida peab muutma. Sageli mõtleme probleemid suuremaks kui nad seda tegelikult on. Mõtelge, kas probleem ja selle olulisus ei ole kinni vaid meie mõtlemises.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar